Δελτίο τύπου “La Chandeleur” – Γιορτή κρέπας

La Chandeleur – η γιορτή της κρέπας.  

Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, 40 μέρες από τη γέννηση του Ιησού Χριστού (Υπαπαντή), γιορτάζεται  στη Γαλλία και σε γαλλόφωνες χώρες η ημέρα της Chandeleur.   Σύμφωνα με την παράδοση, σε κάθε σπίτι φτιάχνουν κρέπες, αλμυρές και γλυκές. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στη ρωμαϊκή εποχή, όπου το χρώμα και το σχήμα της κρέπας συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης, την αναγέννηση της φύσης, την καλή τύχη στη σοδειά. Επιπλέον, στην Εκκλησία, για να γιορτάσουν τον ερχομό του Χριστού στο ναό,  πρόσφεραν στους πιστούς.

Στο σχολείο μας, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών και των πολιτιστικών προεκτάσεων αυτού, γιορτάσαμε τη μέρα της κρέπας. Οι μαθητές/τριες, αφού μελέτησαν το σχετικό λεξιλόγιο και ενημερώθηκαν για την προέλευση αυτού του εθίμου μέσα από ποικίλο εκπαιδευτικό υλικό, έφτιαξαν κρέπες γλυκές (crêpes) και αλμυρές (galettes) και φυσικά, τις απόλαυσαν με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το κάθε τμήμα χωριστά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Οι μαθητές/τριες, κλήθηκαν να  λειτουργήσουν ως ομάδα, να συνεργαστούν μεταξύ τους, να αλληλοεπιδράσουν, να μοιράσουν αρμοδιότητες καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουν την έννοια της προσφοράς.