Την Τέταρτη 20 Μαρτίου 2024, οι φιλόλογοι του Σχολείου μας, Δ. Φιλοπούλου και Μ.Καραγκιόζογλου, πραγματοποίησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων συνδιδασκαλία με θέμα τη “Δίκη του Θηραμένη”. Ομάδες μαθητών και μαθητριών τμημάτων της Α΄Λυκείου δραματοποίησαν τα σχετικά αποσπάσματα από το έργο Ελληνικά του Ξενοφώντα, τα οποία αναφέρονται στην μεθόδευση της καταδίκης του Θηραμένη από τον Κριτία. Αμφότεροι αποτελούσαν μέλη του καθεστώτος των Τριάκοντα το οποίο επιβλήθηκε στους Αθηναίους μετά την ήττα τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε ομάδας υποδύθηκαν τους ρόλους του κατήγορου, του κατηγορούμενου, του δικαστή, καθώς και ρόλους που επινόησαν οι ίδιοι, για να παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή στην εξέλιξη της δίκης. Οι μαθητές-θεατές της δίκης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα δρώμενα και συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση που ακολούθησε διατυπώνοντας τις απόψεις τους για την διαχρονικότητα των προβαλλόμενων φαινομένων της πολιτικής ζωής.
Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών προσέφερε την ευκαιρία για συνεργασία σε ομάδες, βιωματική μάθηση, σύνδεση του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών με τη σύγχρονη πραγματικότητα, μαθήματα Δημοκρατίας και δημιουργική έκφραση της άποψης των εφήβων.